16.10. Europski dan oživljavanja srca

15.10.2015.

Zavod za hitnu medicinu Istarske županije u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Hrvatskim liječničkim zborom i Hrvatskim društvom za javno zdravstvo održao je radionicu „Oživljavanje u zajednici“.

Tvoje ruke život spasiti mogu
I tvoje ruke život spasiti mogu

Cilj radionice, održane na inicijativu Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, bio je naučiti sve nezdravstvene radnike zaposlene u Zavodu „Osnovno održavanje života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora“.

Kako je 16.10. „Europski dan oživljavanja srca“, ovo je bila izvrsna prilika da i nezdravstveni radnici zaposleni u Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije nauče kako spasiti život.

U Hrvatskoj, godišnje, oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice.

Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske službe.

Srčani zastoj se u 60-70% slučajeva događa kod kuće i građani su u čak 60-80% slučajeva svjedocima srčanoga zastoja. Ako odmah započnu s oživljavanjem žrtve srčanog udara, mogućnost za njezino preživljavanje i potpun oporavak povećava se za 2 do 4 puta.

Radionica „Oživljavanje u zajednici“ provodi se u okviru Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije Ministarstva zdravlja pod nazivom „Pokreni srce-spasi život“, a njome se kroz upoznavanje građana-laika s vještinama prve pomoći želi osnažiti pojedince i doprinijeti sigurnosti zajednice.

U Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije se u okviru nacionalnog projekta provodi i županijski projekt „I tvoje ruke život spasiti mogu“, kojom su obuhvaćeni građani s područja Istarske županije.