Cjelovit pristup poboljšanju hitne medicinske službe na prekograničnom području

26.11.2018.

Proteklog je vikenda u Pazinu održan prvi u nizu međunarodnih tečajava u sklopu europskog projekta “Cjelovit pristup poboljšanju hitne medicinske službe na prekograničnom području”. Riječ je o projektu ZZHMIŽ i Opće bolnice u Izoli u sklopu kojeg će biti provedene edukacije o međunarodnom zbrinjavanju ozlijeđenih osoba za vozače hitne medicinske pomoći, medicinske sestre i tehničare te liječnike. Projekt je vrijedan čak 950 000 eura, a 85% iznosa odnosi se na europska sredstva.

Ovim će tečajem vozači hitne pomoći biti osposobljeni za sve postupke kojima mogu zbrinuti ozljeđenu osobu.

Po mreži ZHM Istarska županija broji ukupno 70 vozača hitne medicinske pomoći, uključujući i nadstandard. Cilj je, ističe Antić, da svi prođu ovakvu edukaciju.

intreg_vozaci

Instruktori tečaja ujedno su i članovi podružnice ITLS, koja u Hrvatskoj djeluje od 2004. godine, a u Pazin su pristigli iz cijele države.

Pored traumatoloških i reanimacijskih, u planu su i tečajevi naprednog postupka reanimacije djece i odraslih za medicinske sestre i tehničare te win focus ultrazvuk za liječnike, koji je na rasporedu već idućeg mjeseca. Osim edukacija, kroz projekt će se financirati i nabavka modernog vozila hitne medicinske pomoći.

A sve kako bi zaposlenici u zdravstvu mogli još bolje obavljati svoj posao, a pacijenti dobili kvalitetniju njegu.