SVJETSKI DAN OŽIVLJAVANJA

12.10.2018.

Zavod za hitnu medicinu Istarske županije 14.10.2018. na Pulskoj tržnici , od 10-13 h svim zainteresiranim građanima organizira podučavanje osnovnog održavanje života sa ciljem da građani shvate kako je lako naučiti oživljavanje i biti prva karika u lancu spašavanja dok ne stigne hitna medicinska služba te tako povećati šansu preživljavanja za 3 do 4 puta.


Svi građani svijeta mogu spasiti život

 

Europski dan oživljavanja utemeljen je uz potporu Europskog parlamenta i održava se 16.listopada svake godine.

Ove godine to postaje svjetski dan oživljavanja te će se ove godine 16. listopada po prvi put obilježiti globalnom akcijom „Svjetski dan oživljavanja“  na inicijativu Europskog vijeća za reanimatologiju kao i srodnih stručnih društava iz cijelog svijeta.

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Građani su kod 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja i ako odmah započnu s oživljavanjem mogućnost za preživljavanje i potpun neurološki oporavak žrtve srčanoga zastoja povećava se za 2 do 4 puta. Zadnjih nekoliko godina tomu su pridonijele i inicijative u zemljama EU-a  kojima je u škole uvedena dvosatna edukacija iz kardiopulmonalne reanimacije (KPR)  počevši u dobi od 12 godina pa je 2015. godine i Svjetska zdravstvena organizacija podržala  kampanju „Djeca spašavaju živote“.

Zavod za hitnu medicinu Istarske županije 14.10.2018. na Pulskoj tržnici ,
 od 10-13 h svim zainteresiranim građanima organizira  podučavanje osnovnog održavanje života sa ciljem da građani shvate kako je lako naučiti oživljavanje i biti prva karika u lancu spašavanja dok ne stigne hitna medicinska služba te  tako povećati šansu preživljavanja za 3 do 4 puta.

Osnovni ciljevi ove javno zdravstvene akcije su:
- Promicanje važnosti ranog oživljavanja
- Edukacija što većeg broja građana za provođenje postupka oživljavanja sa i bez AVD uređaja
- Povećanje dostupnosti automatskih vanjskih defibrilatora

Tijekom ove akcije Zavod za hitnu medicinu Istarske županije predstaviti će i projekt uključivanja volontera u rad hitne službe  (prvi takav projekt u RH) uz besplatnu  mobilnu aplikaciju Staying Alive razvijenu i prilagođenu u suradnji sa francuskom fondacijom AEDMAP lifesaving solutions.


Pozivamo sve građane da nam se pridruže 14.10.2018. na tržnici u Puli, Narodni trg od 10-13 sati i nauče kako mogu spasiti život.

upute
Naučite oživljavanje